Atoli snova

Bio sam uvjeren da uopće nisam tip za odmor u nekom resortu na Maldivima. U mojoj glavi to je mjesto za honeymoonere ili za obitelji sa djecom. Pomalo tacky. Kao cruiser. Ali idu dani, idu godine… i ja više nisam neki avanturistički tip spreman na sve. Popustio sam pritisku za “mir u kući” i konačno kročio na te bijele rajske plaže. I gle čuda: bilo je fantastično!

Ovo je išlo glatko od početka. Odmah me oduševilo kako sve dobro funkcionira. Tu sletiš, ovdje te prihvate, tamo te prenesu, pa te posjednu, i na kraju ukrcaju u mali hidro avion za Alila Kothaifaru u Raa Atolu. I za pol sata leta iznad tirkiznih atola naš se mali avion zabio u piješčani sprud.

Teško mi je procijeniti da li Alila spada u najluksuznije resorte na Maldivima. Jer ovdje svi veliki brandovi imaju svoje ispostave – kao modne kuće svoje trgovine na Rodeo Driveu. Svi su tu. Svi žele imati najljepši otok, najbolje restorane, najveće vile. Gledao sam da otok bude dovoljno velik za šetnje, da nema previše vila, da bude jednostavno uređen. Ovo je prilično oštar filter za smještaj na Maldivima. Ali tako sam dobio ovo:

Po mojim mjerilima ne samo da smo dobili djelić raja nego i vrhunski hotel. Jer ovdje nismo imali ni jednu zamjerku!

Smještaj u paviljonima uz plažu bio je kao u najboljim Amanima. Udoban i luksuzan na jednostavan način. Svaki dan svježe voće, kolačići, ili neko drugo malo iznenađenje. Posluga jako vodi računa o tome što volite ili što bi vam moglo trebati. Kad su vidjeli da sam Spotify slučao preko TV-a, odmah su nam u spavaću sobu donijeli prijenosni Bose zvučnik. Jel’ to oni nas prate?!!

Kupaona je savršena. Kao spa u džungli! Sve je na otvorenom. Pogled na zeleni vrt i krošnje kokosovih palmi. Navečer ipak pogledaš dva puta oko sebe da te ne zaskoči neki ljenjivac iz tog žbunja – ali nema tu ničeg opasnijeg od guštera ili šišmiša…

Terasa je okrenuta prema plaži sa malim plunge poolom. Ali najljepše od svega je to more, ta plaža… to je najveći luksuz u kojem uživate gotovo u osami. Tu i tamo neko prošeće, netko u daljini uroni u more… i tako nam prolaze dani. Čak mi i srce sporije kuca u ovoj nirvani.

Moje omiljeno mjesto na otoku je Yakitori Bar. Paviljon koji se nasukao na pijesak ispod kokosovih palmi. Tu smo svaki dan ručali. Hobu sa grila ili tako nešto. Neku salatu. Uvijek neki azijski twist, ali savršeno lagano, ljetno i ukusno. Općenito je ovo bio glavno mjesto za ručak. Kasnije se isprazni, iako je okružen predivnom plažom i otvoren je do kasno navečer.

Navečer smo odlazili do glavnog restorana Seasalt. U kojem se ujutro poslužuje doručak. Ako želite pizzu – dobit ćete najbolju pizzu. Ako želite pasta all’arrabbiata – kao da ste u Rimu. Doručak bi mogao trajati satima. Meni je bio najbolji jogurt sa tapiokom i savršeni croissants. Naravno, i puno manga, ananasa i passion fruita. Bilo koja kuhinja, sve je savršeno ukusno, a osoblje se prema vama odnosi kao da ste njihov gost već godinama… sve izgleda tako lako i ležerno, kao da je to najnormalnije izvesti negdje na pijesku usred Indijskog oceana.

Čini mi se da su u Alilli uspjeli stvoriti pravu atmosferu. Čak su i tropsku šumu pretvorili u savršenu scenografiju. Pogotovo noću kad je osvijetle neprimjetni reflektori. Malo put, malo vrhove palmi, grm. Često na Maldivima pretjeraju sa tim udobnostima za goste, pa vam se čini kao skupi Disneyland. Ali ovdje je to s mjerom. Uklopljeno u prirodu.

Baš sam uživao! Malo u moru i na plaži. Sa čašom u ruci ili bez. I šetnja na večeru bila je odmor. Toliko mi je sve bilo izležavanje i opuštanje da nisam otišao na koraljni greben, nisam ronio, nisam otišao gliserom do restorana the Shack na otočiću koji sam cijelo vrijeme gledao s plaže. Uljenijo sam se! Usporio! Ali otišao sam na par masaža, predikuru…. wellness je jaako skup ali ne bez razloga. Bio je to moj omiljeni tree top house!

A ovo sam ja rejuvenated nakon tretmana hahahaha

I opet plaže i to nevjerojatno more…

A promatraš i goste, naravno. Bilo je dosta Koreanaca. Ali ovi susjedi bili su nam najzanimljiviji i zaslužuju objavu na ovom blogu

ili naš novi prijatelj koji je vozio brodić na daljinski oko plivača na glavnom bazenu.

Pa vi recite da Maldivi nisu party island! A naša zabava je izgledala ovako:

Allila je na Maldivima napravila pravu utopiju. I mislim da za neko vrijeme nema potrebe tražiti dalje. Nadam se da ću i sljedeće godine biti jednako sretan i zadovoljan.