Ischia iz Excelsiora

Ovog ljeta tjedan dana smo proveli na Ischi. Tražili smo klasičan hotel na moru, ali da ipak budemo u manjem mjestu koje ima karaktera. Tako je izbor umjesto Caprija pao na Ischiu. Puno manje stepenica, puno manje Amera, puno niže cijene, puno više autentičan talijanski gradić!

IMG_3369

Mislim da smo našli hotel u koji ćemo se sigurno vratiti. Veličinom više sličan obiteljskom pansionu, a uslugom mjerljiv samo sa najboljima. To je Grand Hotel Excelsior!

IMG_3251IMG_9991

Nekad hotel grofa Micangelija poznat po svojim otmjenim i raskošnim zabavama danas je rafinirani mali hotel sa privatnom plažom, velikim mediteranskim parkom i prije svega, vrhunskom uslugom!

IMG_9994IMG_9957IMG_3322

Grand Hotel ima svoje stalne goste. To su prije svega napuljske obitelji… svi se znaju. Konobari samo pozdravljaju i ljubazno tituliraju sa Presidente, Avvocato, Dottore… tu su njihove gospođe, bake, unuci. Kažu nam da zgodna gospođa u svojim pedesetima ima ljekarnu u Napoliju. Došla je sa mamom i sinom, a suprug dolazi vikendom.

IMG_3346

Sve to živi nekim svojim malim ritualima. Ujutro doručak, pa se oko 11 vidimo na plaži,

IMG_3288IMG_9962IMG_3263

oko 13 je ručak u restoranu na plaži ili oko bazena. Savršene pašte, salate…

IMG_9993IMG_3384IMG_9961IMG_3356

Popodne malo odmora u sobi, espresso na bazenu…

IMG_3254IMG_3274IMG_9992

Aperitivo je na terasi ili u lobiju. Muževi obično čekaju svoje supruge da se spreme za večeru. A onda se navečer u hotelskom restoranu odvija prava promenada! Presidente i njegova gospođa pod ruku ulaze u salu za večeru. Okreću se stolovima s lijeva i desna i klimaju glavom svakom stolu sa jednim “buona sera”. Oko 20.00 sati silaze i ostali. Unuk od 12 godina ulazi pod ruku sa bakom. Mama drži tatu pod ruku. I tako svake večeri imamo ritual ulaska na scenu…

IMG_9982IMG_9976

Mi smo zaribali na početku. Morao sam se vratiti u sobu po duge hlače. Ne znam točno kako mi je to rekao konobar prije nego sam ušao u salu, ali našao je neki suptilan način jer se nisam previše uzrujao… prihvatiš to kao normalno.

Poslije večere piće je na terasi, sluša se klavirist koji svira dopadljive evergreene.

IMG_9985

Znam da vas to podsjeća na neka prošla vremena. I imate pravo. Prije bi rekao da sam negdje u šezdesetima kada žene šeću sa velikim punđama i kaftanima. Možda nema punđi, ali ugođaj i dekor su baš takvi… U salonima sam primijetio i par jako dobrih Murtićevih slika upravo iz šezdesetih (točnije 63!). Mislim da se radi o kolekciji grofa Micangelija…

IMG_3284

I sobe su iz nekih drugih vremena kada su i prohtjevi gostiju bili drugačiji – od sobe su tražili malo više od fotogeničnog namještaja i minibara. Ovdje će vas dočekati buketi cvijeća u kupaoni i salonu. Umjesto ormara postoji garderoba sa ladicama i pregradama za razne odjevne predmete za nju i njega. Donosit će vam voće i vodu, a room service je opet serviran sa barem jednom ružom!

IMG_9952IMG_9951IMG_3215

Ima još jedna poveznica sa Hrvatskom u ovom hotelu! Na recepciji radi Branka iz Zagreba koja se ovdje udala i već dugo živi na Ischi. Naravno da i to pomaže da ovaj hotel i mjesto zapamtite po najboljem!

Zaista je danas u hotelskom biznisu postala rijetkost imati “old school” školovane konobare i drugo osoblje. Valjda je to postao najskuplji luksuz ovog milenijskog turizma. Apsurdno je da se nikad više ljudi nije bavilo turizmom a da je usluga sve lošija – barem iz mog iskustva. A to je upravo najveća vrijednost ovog lijepog hotela. Osoblje funkcionira kao vojska. Uredni, podšišani, ljubazni i besprijekorno uslužni. S njima možete popričati o svemu, zapamtit će odmah što i kada pijete, što volite jesti, donijet će vam stvari u sobu ili na plažu, preporučit će vam ono što misle da bi vam se moglo svidjeti.

IMG_9990

Kad dosadi plaža, uvijek možete po otoku ili u šetnju po gradu. Lokacija hotela je idealna. Uz more, blizu trgovina, blizu svega…

IMG_3338IMG_3408IMG_0059IMG_3401IMG_3378IMG_3413IMG_3332IMG_0029IMG_0039

Ischia rules!