#carloscarpa #veneto

Zadnjih par dana godišnjeg odmora vozili smo po Venetu. Baza je bila u Hotelu Villa Cipriani u Asolu, a putovanje smo završili u Veneciji u hotelu Bauer Palazzo – kad je bal nek je maskenbal!! Bilo je to ponovno otkrivanje Venecije i Veneta, koji su mi i bliski i blizu. Ali najviše me obradovalo što smo potpuno slučajno otkrivali i Carla Scarpu, odnosno njegova remek djela.

IMG_3499IMG_0410IMG_3630

Kada pomislim na najljepše interpolacije na povijesnim zgradama, pomislim na Scarpu. Njegove su sive betonske konstrukcije i ornamenti savršeno uklopljene u povijesna zdanja renesanse,  baroka, ili nekog drugog kulturnog i povijesnog konteksta. Njegova intervencija nije neutralna. Naprotiv – ona je umjetnički samouvjerena i agresivna, bez da na bilo koji način uništi, pokvari ili zasjeni povijesno zdanje s kojim se sljubljuje. Zato je Carlo Scarpa neponovljiv – racionalan kao arhitekt, a maštovit kao umjetnik…

Bez obzira da li se radi o interijeru ili eksterijeru, kao što je ova stara prodavaonica Olivetti – na Trgu Sv. Marka u Veneciji. Od Scarpe gledaš i učiš kako spajati nespojivo.

IMG_3815IMG_3814

Osim Olivettija u Veneciji, na putu smo se susreli sa još jednim Scarpinim remek-djelom – Grobnicom Brion u malom mjestu Altivole, nedaleko Asola. Obitelj Brion poznata je po svojoj industriji kultnih radija i tv-a Brionvega. Govorimo o projektu s kraja 60-tih godina.

IMG_3671IMG_3805IMG_3660IMG_0424IMG_0422IMG_0431

Istančani Scarpin smisao za detalje i kombiniranje materijala, do izražaja dolazi i u ovom venecijanskom muzeju Fondazione Querini Stampalia. Ovaj muzej svakako vrijedi pogledati ne samo zbog Scarpe.

IMG_3880IMG_0762IMG_0443

Moram priznat da se divim Scarpi na njegovim radovima, ali isto tako divim se i investitorima i konzervatorima koji su imali povjerenja u takve intervencije sa snažnim osobnim potpisom.

Museo Canova u Possagu, Scarpin pristup bio puno suzdržaniji. Možda zbog bjeline prostora i eksponata ove velike gipsoteke neoklasicizma. Ali jednako je upečatljiv i uspješan… pretpostavljam da je osim postolja, osmismio i cijeli izložbeni postav, kao što je to napravio u muzejima u Veroni i Palermu, koje još nisam vidio… Potpuna kontrola nad svakim detaljem u prostoru!

IMG_0248IMG_0247IMG_0239IMG_0230IMG_0245IMG_0229Zbog ovakvih slučajnih susreta (i ne samo zbog toga) Italija i dalje ostaje jedna od mojih omiljenih destinacija… Iskreno, ne znam što bi moglo biti sljedeće…