Svi pričaju o Scopellu!

I opet se putuje !!!

Konačno sam dočekao da se granice ponovo otvore i da krenem prema Italiji. To mi je ovih godinu i pol izolacije najviše falilo. Znao sam da će mi put na Siciliju napuniti baterije i vratiti u formu. Kao povratak u normalu.Sam sebe uvjeravam da se nisam puno promijenio jer još uvijek maštam o istim stvarima. Ali svugdje primijećujem da je neko dobro promiješao karte.

I tako odmah na početku putovanja primjećujem da je aerodrom zarastao u travu, staklene stijene su prljave i ne vidi se pista, a dućani zatvoreni. Svi putnici čekaju u redu pred jedinim kafićem da si uzmu piće. Na pisti umjesto Alitalije postoji samo Ryanair. A čak se i format mog bloga promijenio pa čačkam satima da polovim sve funkcije kako složit ovu priču.

Ali ja sam nepopravljivi optimist i vjerujem da nastavljamo tamo gdje smo stali u 2020-toj.

Naše odredište je Scopello,
malo mjesto na pol puta između

Palerma i Trapanija.

Na putu od aerodroma  upijao sam čudesne pejsaže plodnih žitnih polja, maslinika, vinograda i veličanstevnih trava kroz koje se ljeskalo more. Priroda je već poprimila onu zlatnu boju ljeta. Smješten sam u jednom malom mjestu na pola puta između Palerma i Trapanija. Mjesto se zove Scopello. To je vila na stijeni iznad mora do koje vodi drvored stoljetnih eukaliptusa. Bio je to prizor poput filmskog seta! A kad sam otvorio škripave škure zabljesnulo me plavetnilo mora i neba. Bio je to bozanstven pogled na valu i malu privatanu plazu!

Kuća je divna ali totalno zapustena i neodržavana. Terase nepometene, biblioteka u prasini, u ormarima se osjeća vlaga… sve je puno antiknog namještaja i šarene keramike…podsjetilo me na film Call me by your name pa mi je bilo lakše. Možda je tako trebalo biti da se konačno resetiram, opustim i uživam u onom najboljem. 

Tu nonšalatnost i zapuštenost susretao sam svuda gdje sam prolazio: u raskošnim muzejima, palačama pa čak i u staklenicima botaničkog vrta! 

Lijepo je, ljudi su opusteni i susretljivi. U restoranima i kavanama se osjeca optimizam i veselje. Imam osjecaj da bi mogao zivjeti tamo. Hrana je odlična! Špageti naravno! I to u svim kombinacijama: alla Norma, sa jastogom, alle vongole…. 

A tek deserti i njihov espresso macchiato preliven preko kremastog sladolega ahhhh

Moje omiljeno mjesto je Bar Nettuno u Scoppellu! Nezaboravna tuna u pistaciji, pan cunzato i desert cassattelle punjene rikotom…  Mogao bih tako svaki dan! 

A cijene su pristupačne!

IZLETI PO OKOLICI

Svaki dan obilazio bih nešto interesantno… tako bi jedno jutro obišao grčki hram u Segesti i popio kavu na trgu ispred crkve u Alcamu, pa brzo doma na plažu. U prelijepom Erice na brdu iznad Trapanija kupio sam male keramičke zdjelice jer ništa veće ne bi prošlo na Ryanairu 

Segesta:

Alcamo

Erice


Castellamare:

Marsala

Saline di Trapani

i naravno, Palermo…

Još uvijek si ne mogu izbiti iz glave ljepotu palače Abatellis čiji postav potpisuje veliki Carlo Scarpa. Nezaboravna je Lauranina  mramorna skulptura  na zelenoj podlozi, a madona postavljena ispred plavog zida za mene predstavlja čudesan prizor.

Siciliju povezujem i sa Viscontijem i njegovim Gepardom. Takvu dekadentnu i raskošnu doživio sam u Palači Mirto. U njoj se može vidjeti i osjetiti život jedne od najvećih aristokratskih obitelji tog dijela Italije.

Palermo je prebogat crkvama i oratorijima. Nezaobilazan je samostan i crkva Santa Caterina i oratoriji San Lorenzo i Santa Cita. 

Crkva I samostan Santa Caterina

Ali ima još! Botanički vrt u Palermu izgleda kao da ste se vratili 100 godina unazad. Biljke ovdje rastu neobuzdano i divlje. U toj prašumi otkrivate mala jezerca, fontane i staklenike, a na samom ulazu nalazi se monumentalni klasicistički paviljon sa zbirkom sjemenki, plodova, starim herbarijima, a kore drveta poslagane su kao biblioteka. 

Pored svega ovoga ne bih gubio vrijeme na Palazzo dei Normanni (kraljevsku palaču i vrtove) što je glavna preporuka u svim vodićima. Radije šećite prelijepim trgovima i otkrivajte skrivene uličice. Palermo traži odmor. Sjeo sam u obližnju kavanu pretrpanu cannolima i košarama voća napravljenog od marcipana. Za kasom sjedi matrona u leopard uzorku od glave do pete, uključujući masku! To je pravi Palermo! E sad mogu natrag na selo…

Tjedan dana sam zivio kao neki romantični Sicilijanac. Onako filmski, kako sam zamišljao taj šareni, razigrani, topli život pun zadovoljstva, baroknog izobilja koje ti puni oko i nepce. Ponekad bi prošetao do obližnje stare tunare koja je danas pretvorena u mali muzej i hotelčić.  Divno mjesto s pogledom na stijene obrasle kaktusima! Umjesto tuna danas tu su nasukani Talijani koji se prze na suncu. 

Ove godine planiram i dalje putovati po Italiji. Istrazujem i uzivam citavo ljeto !!!