Talijanska idila koju nudi Portofino

Portofino je mit i glamour talijanske Rivijere. U tom malom mandraču najveća je koncentracija jahti, skupih restorana i cijena po metru kvadratnom od Rima do Monte Carla. Portofino je kao filmski set: bajkovit, mirisan i šaren. Sve je sređeno i ušminkano, a cijene su astronomske! Dok ste u Portofinu najbolje da se ne opterećujete tim sitnicama… samo udri na najjače!!

Uzeli smo apartman u najljepšem hotelu u gradu. To je definitivno Belmondov Splendido Mare na samoj rivi. Naš je apartman mali, ali terasa i pogled su senzacija! Uživamo u pogledu na dolce vitu koja je preplavila lokale na rivi. Društvo nam prave galebovi i boca Ruinart šampanjca (with compliments from Mrs Nicosia – super namontirane direktorice hotela koja nas sve zna ponaosob).

Splendido Mare ima samo 15tak soba i jako dobar restoran Dav Mare. To je gradski hotelčić koji je uređen sa puno šarma, a luksuz je ovdje u detaljima i besprijekornoj usluzi.

Auto smo parkirali na ulazu u gradić i tu su nas odmah prihvatili nosači, vozači, recepcioneri pa smo tako svi zajedno prošetali do hotela i do sobe. Izgleda kao da smo jako važni gosti! I sve tako usput rješavamo rezervaciju za večeru, pa izlet barkom i piknik, itd. itd. Upoznajemo se i sa direktoricom Michelom, a tu je i concierge Simone… jedino nismo upoznali glavnog chefa Roberto Villa! To se dogodilo tek drugo jutro kad nam je donio košaru za na more u kojoj je bio spakiran naš light lunch koji nismo mogli pojesti ni uz pojačanje skipera Marcella!

Nismo baš puno istraživali, nego smo jeli samo u našem Dav Mare restoranu. Tu smo i doručkovali, a tu bi popili i popodnevnu kavu ili aperitivo. Nekako je nama ovaj hotel ipak najljepše mjesto u cijelom Portofinu.

Osim šetanja i kupanja po tipičnim talijanskim kupalištima tzv. bagni, u Portofinu vam nema puno izbora. Zato je super ideja uzeti barku i provozati se do samostana San Fruttuoso

ili do gradića Camogli i usput se negdje okupati. Pokazuju vam vile Berlusconija, Dolce i Gabbane, pa jedrenjak Tronchetti Provere, vlasnika Pirellija… Uglavnom, ne treba vam puno da shvatite da je ovo mjesto playground for reach and famous. Svi se oni prije ili kasnije pojave u jednom od najrestorana: pa ako niste u Dav Mare, onda ste u restoranu Langosteria Paraggi ili možda u brand new ispostavi talijanskog master chefa Carla Cracca – Cracco Portofino.

Portofino više nije grad u kojem se živi “normalnim” životom, gdje se ide u dućan, u školu ili na poštu… toga ima samo u tragovima ali i oni izgledaju super angažirani u ovom unosnom showbizu.

Portofino je odavno samo savršena kulisa gdje će gosti doći na odmor, u restorane, u shopping ili samo prošetati. Izgleda da je Portofino od malog ribarskog mjesta postao ultra skupa zabava. I svi ga vole jer baš tako zamišljate malo talijansko mjesto na moru koje nudi samo stvari koje vas raduju i vesele. Prava talijanska idila!

I na kraju zaključak: ako do sada niste našli primjer kako Talijani uspješno prodaju mit o Dolce Viti, onda posjetite Portofino i bit će vam sve jasno! Pozdravljam vas iz Ava Gardner suite :-))

Vaš Bravo T.H.