Vila na Mljetu

Kako izgleda vaše ljeto iz snova? Ja zamišljam kamenu kuću uz more, zrikavce, malo mjesto sa svojim barom, marketom i konobom. Kupam se, čitam, slušam muziku i šećem. Osjećam miris smole i osluškujem ribare koji isplovljavaju u zoru. Kad san postane java, ja se probudim na Mljetu, u mjestu koje je teško pronaći na Jadranu.

Ova kuća je čudo! Skladna, udobna i super opremljena. Bookirao sam je preko Booking.com kao Mala kuća Sobra.

Iz uske ulice spuštam se kroz mediteranski vrt i dolazim do stare kamene kuće uronjene u pinije, lozicu i pitosporu. Sa glorijeta puca pogled prema Pelješcu i Elafitima. Čuju se valovi i glasovi s plaže.

Vrt je održavan i uredan. Prostrane terase spuštaju se prema moru. Na zidićima su lanterne sa svijećama, a stepenice osvjetljene diskretnim senzorima.

Rastegli smo se u tri sobe koje imaju naljepši pogled prema zaljevu. Nema stropa nego samo bijele grede do krova. Prozori prema terasi ostaju širom otvoreni i danju i noću. Budi nas jutarnje svjetlo i ribari. A tek mjesečina! Mogli bi satima buljiti u prazno…

U prizemlju je veliki otvoreni prostor sa kuhinjom i dnevnim boravkom koji su okruženi terasama, a zelenilo ih štiti od jakog sunca. Bijeli interijer je neutralan, a u prostoru prepoznajete stare komade namještaja koje je novi vlasnik sačuvao i uklopio u svoju viziju kuće za odmor. Ništa nije pretenciozno, a dojam luksuza postignut je otvorenim prostorima koji se prožimaju sa raskošnim vrtom i pogledom.

Servisni dio sa svim mogućim potrepštinama je isto toliko velik tako da je kuća predviđena da se u njoj komotno može boraviti i sa poslugom. Mi smo bili sami i ništa nam nije falilo. Krasno je kad kuća miriše, kad vas dočeka besprijekorna posteljina i ručnici. A u kupaonama su L’Occitane proizvodi. Ovakve sitnice čine čudo.

Divno je dole na plaži. Do malog mola dolazi se kroz koprenu nekoliko tamarisa koji se povijaju do mora. Tamarisi vas štite od pogleda. Zavalite se na ležaljke i uživate.

Tu su naše ležaljke i tuš, ali najveći gušt je tirkizno more i pogled na zaljev. Susjedi ne mare za naša posla. I oni imaju svoj mali mol, a neki i barku.

Jeli smo u lokalnom restorančiću uz more. Naprave nam ribu na gradele sa malo krumpira i blitve. Šta ćeš bolje! Gore u Babinom Polju Joško nam je preporučio pizzeriju Komarac. Savršena je! Jedemo je ispod pergole, a pogled puca na horizont iznad Odisejeve špilje. Ovdje kao da je vrijeme stalo ili barem malo usporilo. Kako mi je drago da još uvijek postoje ovakva mjesta. Negdje van puta.

Večeramo i u Marijinoj konobi u Prožurskoj luci. To je must do za svakog nautičara koji prolazi ovim vodama. Jednostavna hrana, ljubazni domaćini i definitvno korak ispred svih restorana na Mljetu. Uživajte u remixu Mine i pogledu na tirkizno more.

Nažalost, Mljet nije samo ova romantizirana idila. Ima tu svega, ali o tome već sve znate… Dobro je da kao turist imaš mogućnost složiti svoj svijet za nekoliko dana u toj čudesnoj prirodi.